Organizzato da AIS Venezia
Malvasia in porto - Malvazije v pristanu
La scelta della città lagunare - Izbira Beneške lagune
Novotel Venezia Mestre Castellana, Mestre (VE)
22 novembre 2024 14:30
0,00 €
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PRESENTAZIONE EVENTO
Programma
La Malvasia è un'uva caratterizzata da un grandissimo numero di variabili e sfumature, può essere a bacca bianca o rossa, può possedere delle componenti aromatiche molto intense o addirittura nulle. Il nome deriva da Monemvasia, una roccaforte bizantina a sud del Peloponneso, in cui si producevano diversi vini dolci, che i Veneziani hanno molto apprezzato ed esportato sia in Italia che in Europa. In questo pomeriggio verrà approfondita la Malvasia del Carso transfrontaliero, coltivata nella striscia di terra che si estende da Muggia a Doberdò del Lago, attraversando il Carso triestino, goriziano e sloveno. Sebbene il Carso non possa essere definito esclusivamente come una regione di viticoltura eroica, le sue
caratteristiche geologiche uniche lo avvicinano certamente a questo concetto. Qui, gli agricoltori affrontano sfide peculiari, operando ancora in maniera manuale, con un uso discreto di attrezzature e macchinari agricoli, seguendo un approccio artigianale e sostenibile. Saranno 35, i produttori del Carso ad approdare a Venezia per promuovere, far conoscere e valorizzare le molteplici potenzialità della Malvasia, sia negli stili che nella sua grande longevità, con un ampio banco di degustazione.
In accostamento alla degustazione dei vini potremmo apprezzare lo stile “slow” di panificati che rispettano il tempo naturale di lievitazione, e che ci riporteranno alle radici della tradizione.
All'interno dell'evento verrà proposta una masterclass di approfondimento sugli stili della Malvasia, guidata da Cristian Maitan, miglior Sommelier d'Italia 2023, a cui si potrà accedere su invito.
PROGRAMMA:
- 14:30 Apertura banchi d'assaggio
- 14:30 Masterclass sugli svariati stili della Malvasia (posti esauriti)
- 19:00 Chiusura banchi d'assaggio
Tra le aziende presenti è possibile degustare i vini di: Domačija Bole, Vina Štemberger, Vina Čotar, Renčel boutique wines, Perinova domačija, Villa Mirage, Vinarstvo Tauzher – Emil /Rok Tavčar, Vinakras Sežana, Colja Vino, Vina Orel, Čotova klet, Vina Sanabor, , Vinarstvo Petelin- Rogelja, Vina Kobal , Zidarich, Skerlj, Fattoria Carsica Bajta, Kocjančič, Cacovich, Lenardon, Urizio – Vigna sul Mar, Agriturismo Milič, Budin, Zahar, Vini Ruj, Damijan Milič, Grgič, Škerk
L'evento nel progetto BORDERLESS OKUS, che è finanziato dall’Unione europea nell’ambito del Fondo per piccoli progetti (Small Project Fund) GO! 2025 del Programma Interreg VI-A Italia-Slovenia 2021- 2027, gestito dal GECT GO.
BORDERLESS OKUS - L’enogastronomia come occasione di scoperta di una terra senza confini
www.ita-slo.eu www.euro-go.eu/spf
Malvazija je sorta grozdja, ki se odlikuje po izjemni raznolikosti in številnih različicah. Ima lahko belo ali rdečo barvo ter izrazite aromatične note, ki pa so lahko tudi nežne ali skoraj neopazne. Ime izvira iz Monemvasije, bizantinske utrdbe na jugu Peloponeza, kjer so proizvajali različna sladka vina. Ta vina so Benečani zelo cenili in jih izvažali v Italijo ter po vsej Evropi. Na popoldanskem dogodku bomo odkrivali skrivnosti malvazije s čezmejnega Krasa, ki se kot zelena nit vije od Milj do Doberdoba in povezuje tržaški, goriški in slovenski del tega edinstvenega kraškega vinorodnega okoliša. Čeprav Krasa ne moremo označiti izključno s pojmom junaškega vinogradništva, ga njegove edinstvene geološke značilnosti vsekakor približujejo tej opredelitvi. Kraški kmetje se soočajo s posebnimi izzivi, pri čemer številna dela še vedno opravljajo ročno in z le redko uporabo kmetijske opreme in strojev, ter z obrtniško veščino in trajnostnim pristopom. V Benetkah se bo zbralo 35 pridelovalcev s Krasa, ki bodo predstavili vse raznolikosti malvazije, od različnih stilov do njene izjemne dolgoživosti. Degustacija bo omogočila, da obiskovalci odkrijejo vse njene skrivnosti. Poleg degustacije vin bomo lahko poskusili tudi tradicionalne pekovske izdelke, ki so dolgo in naravno vzhajali, kar jim daje poseben okus. Na dogodku bo potekala strokovna delavnica, ki jo bo vodil Cristian Maitan, izbran za najboljšega somelierja Italije leta 2023. Udeležba na delavnici je možna le na povabilo.
PROGRAM:
14:30 Odprtje dogodka
14:30 Vodena degustacija o različnih slogih malvazije (mesta so razprodana)
19:00 Zaključek degustacij
Dogodek spada v projekt BORDERLESS OKUS, ki ga financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.
BORDERLESS OKUS - Kulinarika in vino kot povod v nova brezmejna doživetja
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